Bucătăriile profesionale sunt cheia succesului oricărui restaurant

bucătărie profesională

Secretul succesului unui restaurant de prestigiu este determinat în mare parte de dotarea şi utilizarea unei bucătării profesionale, adaptate nevoilor pieţei, specificului, clasificării localului în care se află şi numărului de persone de la mese.

Bucătăria este punctul de control al oricărui restaurant. De aici vor pleca către clienţii dornici de experienţe culinare, cele mai gustoase preparate, iar pentru acestea, accesoriile de bucătărie adecvate, sunt esenţiale în pregătirea diferitelor tipuri de specialităţi din meniu.
Cu siguranţă, un aspect important îl ocupă şi spaţiul destinat zonei gastronomice şi în funcţie de acesta, echipamentele îşi vor ocupa prioritar, locul său în bucătărie.
Fie că discutăm de o bucătărie cu un spațiu generos în care ne putem aduce mai multe maşini de gătit, fie că vorbim de una în care spaţiul este restrâns, în niciuna nu trebuie să ne lipsească aparatura mecanică, termică sau frigorifică.

Aparatura mecanică

Foarte utile şi indispensabile în operaţiunile zilnice de preparare a specialităţilor sunt:

 • Maşina de tocat carne: ce poate prepara de la 50kg până la peste 300 kg de carne pe oră
 • Maşina de curăţat cartofi: ce poate ajunge la performanţa de a curaţa până la 500 kg de cartofi pe oră
 • Robot de legume: util în prepararea la până 300 de porţii

Aparatura termică

Nu putem omite cel mai important utilaj din bucătărie: maşina de gătit. Cu ajutorul ei se vor pregăti cele mai multe preparate. Ele sunt alcătuite dintr-o parte superioară, unde se găsesc plitele, şi una inferioară, ce reprezintă suportul. Desupra fiecărei maşini se va monta o hotă pentru protecţia mobilierului şi absorbţia gazelor emanate.
Tot în zona termică, întâlnim şi cuptorul necesar în decongelarea unor anumite alimente, reîncălzirea sau prepararea diferitelor tipuri de mancare, precum şi gratinarea unor alimente.
Nici friteuza nu poate lipsi din buna funcţionare a unui spaţiu eficient. Cu ajutorul ei, se pot prepara cantităţi mari de mancare, manevrându-se foarte uşor şi curătându-se lejer.
Se găseşte sub forma unei cuve mari din inox, în care se pun două sau trei coşuri din sârmă de oţel. Avantajul ei îl reprezintă şi faptul că datorită termostatului pe care îl deţine, se pot regla temperaturile dorite, oferind la final, rezultatul aşteptat în urma coacerii prestabilite.

Marmita va uşura extrem de mult munca în pregătirea preparatelor precum: supe, ciorbe, borşuri sau crème.
Grătarul şi rotisorul sunt alte două utiliaje ce nu pot fi scoase din lista achiziţiilor pentru o bucătărie modernă. Cu ajutorul lor se vor degusta cele mai aromate bucăti de carne, la o temperatură optimă pentru servirea finală.

Aparatura frigorifică

Temperatura optimă pentru conservarea şi păstrarea totodată a alimentelor se realizează cu ajutorul gheţii sau cu ajutorul aparatelor frigorifice. Ele se folosesc pentru prezentarea şi menţinerea calităţii preparatelor perisabile şi detin măsuri speciale de montare şi depozitare, respectându-se totodată şi anumite condiţii de dezgheţare.
Bineînţeles, acestea sunt doar o parte dintre recomandările noastre, generale, pe care le considerăm ca fiind elementare într-o bucătărie care se respectă şi care-şi doreşte nişte clienţi multumiţi. Ele pot varia în funcţie de caracteristicile business-ului.
Nu trebuie uitat faptul că amplasarea restaurantului şi locaţia zonei pentru gătit sunt doar începutul unei afaceri care ar trebui să aibă oameni specializaţi în domeniu, relaţii bune cu furnizorii şi servirea impecabilă către un client mulţumit.

Share this post

Comments (5)

 • Alexandru H Reply

  Foarte adevarat si bine punctat

  februarie 26, 2016 at 2:23 pm
  • Echipa Fortex Reply

   Multumim pentru aprecieri.

   februarie 26, 2016 at 6:39 pm
 • Valentina Reply

  Raportul ‘Arhitectura-Marketing’ reprezinta cheia proiectelor in ceea ce priveste localurile, spatiile de succes in lumea restaurantelor, astfel incat pe o piata mereu competitiva, rezultatele sa fie nu doar pozitive dar mai mult decat atat. Horeca e intr-o continua transformare, un concept ce se actualizeaza mereu si da oportunitate profesionistilor de a imbina diverse aspecte precum culori, iluminare, materiale (utilaje), pentru ca in final munca in sine sa-si insuseasca mai multa valoare. Un proiect frumos si promitator.

  februarie 29, 2016 at 5:09 pm
 • Mihai Reply

  La cat mai multe articole bune ca acesta!

  martie 10, 2016 at 11:46 am
 • ana Reply

  Corect

  martie 13, 2016 at 7:31 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *